Alergeny
Przepisy w sprawie przekazywania informacji
ZAKŁADOM ŻYWIENIA ZBIOROWEGO
na temat żywności, nakładają obowiązek
podawania listy alergenów oraz wykazywania ich w bieżących jadłospisach.
LISTA ALERGENÓW:
Alergen nr 1: Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: Skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: Jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: Ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: Soje i produkty pochodne
Alergen nr 7: Mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: Orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen nr 9: Seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: Gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: Nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: Łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: Mięczaki i produkty pochodne* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka z laktozą jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, rozmaryn, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, curry, lubczyk, cukier waniliowy, cynamon.